Beweging – een onovertroffen medicijn

Het belang van beweging voor onze gezondheid kan niet overschat worden.  Het maakt steeds een basisbestanddeel uit van gelijk welk behandelplan binnen de Functional Medicine. 

Waarom is dit nu zo belangrijk.  Wat doet beweging met ons lichaam?

Read More
Sandra De Cock
Het eliminatiedieet – een belangrijke eerste stap in herstel

Waarom is het eliminatiedieet vaak een noodzakelijke eerste stap in het herstelproces van chronische gezondheidsproblemen?

De dagelijkse voeding kan mee aan de basis liggen van vele chronische klachten.  Wat we eten kunnen we grofweg klasseren in 2 categorieën: voeding die je lichaam de voedingsstoffen geeft dat het nodig heeft en voeding die schadelijk is.   De tweede categorie veroorzaakt o.m. laaggradige ontsteking, een proces dat de oorzaak is van heel wat gezondheidsklachten en mee verantwoordelijk is voor de meeste chronische ziekten.

Read More
Sandra De Cock
Geheugen en alcohol/slaapmiddelen

In zijn boek “Why we sleep” (ook vertaald in het Nederlands) vertelt neurowetenschapper Matthew Walker over het belang van slaap.
Een zeer interessant maar ook verontrustend boek gezien de huidige epidemie van slaaptekort: slaap is essentieel voor ons geheugen.

Read More
Sandra De Cock
Hoop op een weg terug – een Functional medicine aanpak voor Alzheimer

Weinig aandoeningen boezemen ons zo veel angst in als de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie.  We zien de afgelopen decennia een stijgend aantal mensen dat aan deze ziekte lijdt.  Dit is deels het gevolg van de vergrijzing maar dit is niet de enige oorzaak.  Voor een stuk is er een genetische voorbestemming, maar hoofdzakelijk levensstijl ligt aan de basis van deze aandoening.

Read More
Sandra De Cock