Het eliminatiedieet – een belangrijke eerste stap in herstel

Waarom is het eliminatiedieet vaak een noodzakelijke eerste stap in het herstelproces van chronische gezondheidsproblemen?

De dagelijkse voeding kan mee aan de basis liggen van vele chronische klachten.  Wat we eten kunnen we grofweg klasseren in 2 categorieën: voeding die je lichaam de voedingsstoffen geeft dat het nodig heeft en voeding die schadelijk is.   De tweede categorie veroorzaakt o.m. laaggradige ontsteking, een proces dat de oorzaak is van heel wat gezondheidsklachten en mee verantwoordelijk is voor de meeste chronische ziekten.

Wanneer we allergisch zijn aan een bepaald voedingsmiddel weten we dit maar al te goed.  De reactie is onmiddellijk en niet te negeren.  Een voedingsovergevoeligheid daarentegen komt veel vaker voor en  is moeilijker op te sporen.  Het geeft vaak geen directe klachten maar is schadelijk op langere termijn.  Een voedingssensitiviteitstest via het bloed kan vaak de schuldige identificeren maar in veel gevallen geeft de test niet altijd uitsluitsel. Er zijn namelijk verschillende andere manieren waarop het lichaam ongewenste reacties kan krijgen door voeding, en deze worden hiermee niet getest.

Daarom is het in veel gevallen aangewezen om te starten met een eliminatiedieet.  Het “Functional Medicine” eliminatiedieet is specifiek ontworpen om het lichaam te ontlasten van alle voeding en chemische stoffen waar een patiënt gevoelig voor of allergisch aan kan zijn.  Het ondersteunt de gezondheid van de darmen, vermindert ontsteking en voegt vele plantaardige voedingsstoffen toe.

Het eliminatiedieet is een vrij kort programma van 3 weken waarbij de patiënt gevraagd wordt om zich te houden aan een lijst van toegestane voedingsmiddelen en dus een heel aantal producten niet meer te eten (de belangrijkste daarbij zijn gluten-houdende granen, zuivelproducten en toegevoegde suikers).  Na deze 3 weken start er een periode van zorgvuldige herintroductie.  Aan de hand van de reactie kan dan bepaald worden welke voedingsstoffen ongewenste reacties geven en dus best – althans voor een hele periode – gemeden moeten worden.

Het eliminatiedieet is een veilig voedingsplan dat op eigen kracht kan gedaan worden, maar voor bepaalde patiënten is voorzichtigheid zeker geboden en is het aangewezen om dit onder begeleiding van een gezondheidscoach te doen. 

Onze collega Diana Siepmann organiseert onder het motto ‘Illuminatie door eliminatie’ vanaf 16 september (Nederlands) of 17 september (Engels) een nieuw online begeleidingsprogramma waarbij ze deelnemers gedurende 8 weken stap voor stap ondersteunt bij het eliminatiedieet.  

Meer informatie is te vinden via deze link: https://dianasiepmann.com/programs/elimination-diet/

 

Wie inschrijft voor 18 augustus kan van een voordeeltarief genieten.  De reacties op de eerste 2 programma’s eerder dit jaar waren zeer lovend.  De meerderheid van de deelnemers ondervond een duidelijke verbetering van de klachten en vonden de ondersteuning van de groep zeer motiverend. Ook de recepten van Diana, de webinars en alle informatie die zij voorziet werden heel erg gewaardeerd.  Deze derde versie van het programma werd op basis van de vele reacties nog verder verfijnd. 

 

Een aantal van de reviews zijn te lezen op de facebook-pagina van Diana: https://www.facebook.com/pg/dianasiepmannhealthcoach/reviews/)

 

 

Sandra De Cock