Voedingsadvies: de noodzaak aan een gepersonaliseerde aanpak. Identieke tweelingen reageren anders op hetzelfde voedsel.


Er bestaat geen ideaal voedingspatroon dat voor iedereen gunstig is.  We weten dat té veel bewerkte voeding en een eenzijdig eetpatroon ongezond zijn.  Maar of een vegetarisch, ketogeen, flexitarisch, mediterraan, paleo of wat voor eetpatroon dan ook nu hét beste zijn voor iemand, dat is dus erg individueel bepaald.

Algemeen voedingsadvies is te simplistisch en een gepersonaliseerde aanpak geeft de beste resultaten op lange termijn. Dat concludeerde recent één van de grootste voedingsonderzoeken in zijn soort.  Dit onderzoek wordt geleid door onderzoekers van het King’s College London, Massachusetts General hospital en het bedrijf ZOE dat actief is in het wetenschappelijk onderzoek naar voeding.

In het kader van dit onderzoek werden 1100 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk en de VS gedurende 2 weken bestudeerd.  60% van deze groep waren tweelingen.  Tijdens deze 14 dagen werden hun glucosewaarden, insulinewaarden, triglyceriden en andere markers gemonitored bij het nuttigen van enerzijds gestandaardiseerde maaltijden en anderzijds zelf gekozen maaltijden.  De resultaten toonden een grote diversiteit van waarden bij verschillende personen ook al aten ze precies dezelfde maaltijd.

De verschillen in reactie zijn slechts zeer beperkt toe te schrijven aan genetische factoren.  Zoals gezegd ook identieke tweelingen reageren heel verschillend op hetzelfde voedsel.  Het is zelfs zo dat ook tweelingen die niet enkel genetisch identiek zijn maar ook in dezelfde omgeving leven slechts 37% van hun darmmicrobioom gemeenschappelijk hebben.  Dit is maar 2% hoger dan tussen 2 individuen die totaal geen verwantschap hebben.

De samenstelling van de maaltijd (vet, koolhydraten en proteïnes) blijkt maar 40% van de verschillen te verklaren.  De individuele samenstelling van het darmmicrobioom, het tijdstip van eten en de mate van beweging zijn even belangrijke elementen als de samenstelling van de voeding om de verschillende reacties te verklaren.  Dit betekent dat de loutere samenstelling van een maaltijd onvoldoende is om in te schatten of deze gezond is voor iemand.  Dit geeft te denken over het nut van de zogenaamde nutri-scores.

De onderzoekers stellen dat het geruststellend is dat genetica slechts deels bepaalt hoe we op voeding reageren en dat het mogelijk is om ons metabolisme te optimaliseren door de juiste keuzes.
Het uiteindelijke doel van al dit onderzoek is een algoritme te ontwikkelen dat het mogelijk maakt om o.m. apps te ontwerpen die het mogelijk maken dat ieder individu zijn eigen metabolisme kan optimaliseren, het gewicht controleren en algemeen zijn gezondheid onderhouden.   Toekomstmuziek maar we horen de eerste tonen toch al in de verte.

 

Sandra De Cock